• 6334 Géderlak,
    Kossuth Lajos u.2.
  • +36 78 417 068
    letak@letak.hu
gyomfésű
23
jan 23
ÚJ TERMÉKÜNK: GYOMFÉSŰ
  • január 23, 2023
  • admin
gyomfésű
gyomfésű
gyomfésű

Milyen jellegű növényi kultúrákban használható eredményesen a gyomfésű?

A gyomfésű a köztudatban úgy él, mint a gabonakultúrák ápolásának az eszköze. A valóság azonban ennél sokkal „színesebb”, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy az eszköz más növényi kultúrákban is jól teljesít. A gyomfésű jól teljesít a gabonákon túl például napraforgóban, kukoricában, szójában és cukorrépában is. Sőt, eredményesen alkalmazható gyepfelújítás során is. Jöjjön egy gyakorlati tapasztalat Bolye Ferenc tollából: „Napraforgó és kukorica állományban például nem az a lényeg, hogy reggel korán menjen ki a traktoros a területre, mert ilyenkor még harmatos a növény és könnyen elpattan, így kárt okozunk. Nedves talajon sem szabad a gyomfésűt használni. Ha megvárjuk, amíg a harmat felszárad, és a növények egy kicsit meglankadnak, akkor nem okozunk kárt, mert a gép nem töri, és nem húzza ki a növényeket.

A gyomfésű nem csak a gyomirtás, hanem az egyéb járulékos dolgok miatt is hatékony eszköz. Ugyanis a gyomok elpusztításán túl szellőzteti, porhanyóssá is teszi a talajt, megszünteti a cserepességet, akadályozza a párolgást.

Milyen fejlettségű növényállományban alkalmazható biztonságosan a gyomfésű?

A gyomfésűzés kulcsmondata a „megfelelő időzítés”. Vagyis, hogy optimális időben fogjuk meg vele a gyomokat. A védekezés lényege abban rejlik, hogy a még fiatal gyomnövényeket kiforgatjuk a talajból, és be is temetjük a föld alá.

A gyomfésűzés szempontjából két nagy időszakot különböztetünk meg. Egyik az, amikor a kultúrnövény még nem bújt ki a földből. Ekkor úgynevezett vakpásztázásról beszélünk a gyomfésülés kapcsán.

A másik időszak pedig akkor veszi kezdetét, amikor a növény hajtása már a föld felszínén is láthatóvá válik. Növénykultúránként eltérő, hogy mikor javasolt a gyomfésű használata. Például a gabonák esetén a kelést követően a 3 leveles állapot eléréséig nem szabad mechanikus gyomirtást használni (de a kelés előtt vakpásztázni lehet). Ezt követően pedig kifejezetten ajánlott, hiszen a művelet az intenzívebb bokrosodást is elősegíti. Kukoricánál más a helyzet. Ott a vakpásztázást követően a növény 8-18 cm közötti magassága környékén érdemes indítani a második körös gyomfésűzést.

A rét, legelő területe az egész évi legeltetés, taposás következtében erősen tömődötté válik. Ezért korán tavasszal a területet lazítani kell. Célszerű eszköz lehet erre is a gyomfésű használata, ami az ilyen területek gondozása esetén is több előnnyel jár. Többek között átszellőzteti a talajt, valamint bedolgozható vele a trágya.

Forrás megjelölés: https://agraragazat.hu/hir/hatekonyan-a-gyomok-ellen-gyomfesuvel/

gyomfésű
gyomfésű

Gyomfésűnk főbb jellemzői:

– muraszélesség: 3,2 – 9,6m-ig
– fix és hidraulikusan csukató vázszerkezet
– erősített dupla váz (100x100x6-os zártszelvény)
– lézervágott precíz alkatrészek
– rendkívül strapabíró rugókkal szerelve (átmárő: 7mm)
– 6 sorban elosztott rugók
– állítható dőlésszög
– támkerekekkel (ADR kerékagy)
– 1 év garancia
– ingyenes házhozszállítás

 

 

Gyomfésű árak és méretek:

LEKO 3,2m fix vázas: 1.120.000,-Ft + Áfa.

LEKO 4,8m fix vázas: 1.330.000,-Ft + Áfa.

LEKO 4,8m hidr. vázas: 1.620.000,-Ft + Áfa.

LEKO 6,4m hidr. vázas: 1.845.000,-Ft + Áfa.

LEKO 8m hidr. vázas: 2.625.000,-Ft + Áfa.

LEKO 9,6m hidr. vázas: 3.360.000,-Ft + Áfa.

Gyomfésű (6,4m) munka közben

Gyomfésű (9,6m) munka közben